';
Image module
Image module

Adresa: Strada Drumetului, nr. 2A, sector 3, Bucuresti
E-mail: info@cpe.ro
Tel: 0314 273 499 / 0723 221 196
Fax: 0314 273 498

Am lansat campania de prevenire a traficului pentru exploatarea sexuala a adolescentelor – GIRL

Am lansat campania de prevenire a traficului pentru exploatarea sexuala a adolescentelor – GIRL

CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate si ADPARE – Asociatia pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare si Educatie au lansat campania de prevenire a traficului pentru exploatarea sexuala a adolescentelor – GIRL. Campania e organizata in cadrul proiectului GIRL – Gender Interventions for the Rights and Liberties of Women and Girls Victims of Trafficking for Sexual Exploitation, implementat in perioada 2014 – 2016 de catre CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, impreuna cu parteneri din Romania (Adpare – Asociatia pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare si Educatie), Italia (Cultura Lavoro, Expert 4 Europe) si Spania (Fundacio SURT).

Proiectul e co-finantat prin Programul de Prevenire si Lupta impotriva Criminalitatii al Uniunii Europene si isi propune sensibilizarea in legatura cu aspectele de gen si integrarea perspectivei de gen in activitatile de prevenire a traficului pentru exploatare sexuala, precum si in cele care vizeaza oferirea de suport pentru victime.

De ce consideram campania de prevenire necesara?
In Uniunea Europeana, 80% dintre victimele inregistrate ale traficului de fiinte umane sunt femei (67%) si fete (13%). Cele mai multe dintre acestea (69%) sunt traficate in scopul exploatarii sexuale, 85% din totalul victimelor femei si fete fiind exploatate sexual. 45% dintre victimele inregistrate aveau varste de 25 de ani si peste, 36% intre 18 si 24 de ani, 17% intre 12 si 17 ani si 2% intre 0 si 11 ani. Majoritatea victimelor inregistrate in UE provin din Romania si Bulgaria, Romania raportand, de asemenea, in perioada de referinta, o crestere a numarului de victime minore (Raport privind traficul de fiinte umane 2015, Eurostat).
Femeile si fetele reprezinta majoritatea victimelor traficului de origine romana. Conform datelor oficiale, oferite de Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane, in 2012-2013, procentul minorelor exploatate (55%) l-a depasit pe cel al femeilor majore (45%). In anul 2014, 74% din totalul victimelor au fost femei si fete (62% majore si 38% minore), 66% din totalul victimelor fiind exploatate sexual. In anul 2015, se inregistreaza o crestere a minorilor de sex masculin exploatati sexual, insa femeile si fetele continua sa reprezinte majoritatea victimelor, respectiv 66% (Rapoarte statistice anuale, 2012-2015, ANITP).

Ce implica realizarea campaniei?
Campania isi propune cresterea nivelului de informatii in legatura cu modalitatile prin care comunitatea poate interveni pentru a preveni traficul de femei si fete, in special in contextul numarului crescut de minore identificate anual ca victime ale traficului, atat intern, cat si extern, precum si abordarea aspectelor legate de situatia copiilor ai caror parinti lucreaza in strainatate si care au obligatii legale privind protectia copiilor ramasi in tara.
Campania va fi implementata pe intreg parcursul lunii august, in 5 localitati urbane (Alexandria, Giurgiu, Oltenita, Calarasi si Popesti-Leordeni) si in 10 localitati rurale (din judetele Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Dambovita si Arges).

Campanie in orase
Campania in orase se va derula pe parcursul zilelor de sambata si duminica, in spatii publice (de regula parcuri), fiind amenajata o expozitie bazata pe picturi realizate de supravietuitoarele traficului pentru exploatare sexuala in cadrul sesiunilor de art-terapie. Evenimentele din orase se adreseaza publicului larg; vizitatorii vor putea primi informatii si adresa intrebari echipei de proiect in legatura cu:
– Ce poti face si de unde poti primi sprijin atunci cand te confrunti cu o situatie de trafic pentru exploatare sexuala sau despre care crezi ca ar putea fi trafic pentru exploatare sexuala
– Cum te protejezi sau cum iti protejezi fiica, nepoata, verisoara, prietena, colega de clasa
– Cum comunici si construiesti o relatie cat mai buna cu fiica ta adolescenta, cum ii oferi sprijin si valorizare Care sunt obligatiile tale legale cand pleci sa lucrezi in strainatate, iar copiii tai minori raman in Romania

Campanie in sate
Campania in sate se bazeaza pe doua tipuri principale de evenimente:
– 3 ateliere pentru copii – Eu, Eu si familia mea, Eu si grupul meu de prieteni, desfasurate in fiecare comunitate, centrate pe nevoile copiilor si care implica lucrul cu acestia utilizand jocuri de autocunoastere, grupuri statuare, jocuri de rol, teatru forum, creare de afise cu mesaje pentru adulti etc.
– 1 atelier pentru adultii si reprezentantii autoritatilor din comunitate, cu scopul constientizarii si sensibilizarii acestora in legatura cu riscurile si vulnerabilitatile caracteristice traficului de persoane pentru exploatare sexuala, dar si al informarii lor in legatura cu modalitatile de a accesa sprijin si de a interveni in conditiile existentei unei astfel de situatii in comunitate

Ce alte activitati a presupus implementarea proiectului?
a) Elaborarea unei cercetari calitative in ceea ce priveste fenomenul traficului de persoane prin exploatare sexuala atat in tara de origine (Romania), cat si in tarile de destinatie (Italia, Spania) care urmareste corelatia dintre vulnerabilitatile de gen si impactul lor asupra fiecarei etape a fenomenului de trafic, de la recrutare (incluzand si noile forme de recrutare prin internet si social media) pana la exploatare si iesirea din situatii de trafic. Cercetarea a fost bazata pe interviuri aprofundate cu victime si specialisti care lucreaza direct cu victimele si a condus la dezvoltarea unei serii de recomandari pentru profesionistii care intra in contact cu victimele exploatarii sexuale, fete si femei, in cadrul activitatilor de prevenire si identificare, investigare, asistenta si suport pentru reintegrare sociala.
b) Organizarea de sesiuni de formare pe tema vulnerabilitatilor de gen in corelatie cu traficul de fete si femei pentru exploatare sexuala. Beneficiarii acestor sesiuni de formare au fost: persoane care lucreaza in organizatii ce ofera servicii victimelor (psihologi, psihoterapeuti, asistent sociali, manageri de caz, educatori etc.), persoane implicate in activitati de prevenire, persoane implicate in identificarea informala a victimelor traficului.
c) Organizarea de activitati de prevenire a traficului de persoane pentru exploatare sexuala din perspectiva de gen, atat in Romania, ca tara de origine, cat si in Italia si Spania, ca tari de destinatie, in acestea din urma fiind organizate ateliere de informare si sensibilizare cu femei care provin din Romania si care lucreaza in Italia si Spania, cat si campanii adresate clientilor din Italia si Spania.

Comments
Share
Silvia Burcea

Leave a reply