Centrul Digital Orange

Centru digital pentru femei

Centrul digital le sustine pe femeile si fetele din cartierul Ferentari si imprejurimi sa caute si sa gaseasc? raspunsuri la propriile lor intrebari.

Ne-am propus sa oferim acces gratuit pentru 400 de fete si femei, de orice varsta, aflate in diferite grupuri dezavantajate social (nivel scazut de educatie, fara venituri, somaj) la activitati de initiere in utilizarea computerului si a altor echipamente IT, precum si activitati de dezvoltare personala si profesionala, pentru a reduce riscul de excludere sociala cu care se confrunta si pentru a sprijini (re)integrarea lor socio-profesionala.

Facem acest lucru pe mai multe paliere.

Mai jos – numai o parte dintre ele!

Cum utilizam un laptop/o tableta/o imprimanta?

Pentru inceput ne familiarizam cu echipamentele disponibile la Centru. O parte dintre fetele si femeile cu care lucram au un minim de cunostinte, pentru altele insa totul e nou! De la o sesiune la alta invatam si exersam tot soiul de lucruri: deschidem si salvam documente, scriem scrisori, facem liste, organizam un text in pagina, ne folosim de imagini, facem prezentari, lucrari pentru ?coala, completam cereri sau scriem mesaje.

Cum ne folosim de Internet?

Invatam sa folosim Internetul pas cu pas, cautand informatii utile din toate zonele care ne-ar putea interesa; invatam cum se creaza o adresa de email, un cont de Skype, cum putem intra in contact cu rude si prieteni de departe, cum trimitem o solicitare de informatii unei institutii, cum facem o sesizare, cum cautam un loc de munca sau un curs intr-un domeniu care ne intereseaza, cum se rezolva o problema la matematica sau cum sa facem un referat la literatura universala, cum se traduc versurile unui cantec. Orice!

Cum ne putem cauta un loc de munca?

In primul rand, ne gandim impreuna la locul de munca potrivit, pe baza abilitatilor si a experientelor acumulate pana la acel moment, dar si pe baza preferintelor. In cazul in care exista deja experienta de munca si un CV, il actualizam sau imbunatatim impreuna. Daca nu, il construim impreuna, redactam impreuna si o scrisoare de intentie si exersam cautatul unui loc de munca potrivit. Ne pregatim pentru interviu si chiar invitam persoane care ne-ar putea da sfaturi despre cum sa ne pregatim pentru o posibila intrevedere cu un angajator. Invitam si persoane care fac deja acele meserii care ne intereseaza, pentru a afla mai multe direct de la sursa! Vorbim, de asemenea, despre cum ne poate afecta discriminarea in tot acest proces de cautare a unui loc de munca si despre cum sa gestionam astfel de situatii.

Cum accesam spatiul si resursele Centrului?

Spa?iul si resursele Centrului raman disponibile pentru fetele si femeile din cartier si nu numai. Tocmai pentru ca sunt atat de multe intrebari de adresat si atâa de multe raspunsuri de primit, ceea ce dorim de la Centru este ca el sa fie perceput drept un spatiu care le apartine si care se afla acolo pentru a le sustine interesele si ideile. Orice femeie sau fata, de orice varsta este binevenita!

Proiectul se desfasoara in perioada septembrie 2017 – august 2018 si este finantat de Fundatia Orange. 

orange