';
Image module
Image module

Adresa: Strada Drumetului, nr. 2A, sector 3, Bucuresti
E-mail: info@cpe.ro
Tel: 0314 273 499 / 0723 221 196
Fax: 0314 273 498

Fete Echitate Toleranta Egalitate

Fete Echitate Toleranta Egalitate

FETE – Fete Echitate Toleranta Egalitate

FETE – este deviza sub care CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate si-a propus sa identifice vulnerabilitatile care afecteaza adolescentele de 14-18 ani, aflate in special in situatii de dificultate (sarcina timpurie, trafic, violenta, abuz sexual, abandon scolar, parinti plecati in strainatate, discriminare de gen, etnica) si sa faca recomandari ce pot fi integrate in sistemul actual, determinand o mai buna intelegere a situatiei din perspectiva vulnerabilitatilor de gen si un raspuns responsabil din partea institutiilor.

De ce?
Desi formal sunt acordate drepturi egale pentru femei si barbati, legislatia si politicile publice raman deficitare in schimbarea elementelor care motiveaza inegalitatile: stereotipurile de gen de la nivel familial, comunitar si social. Comunitatile raman purtatoare de prescriptii, care devin elemente puternice de vulnerabilitate pentru fete. Studiile despre violenta in familie, trafic de persoane, discriminare salariala, discriminare pe criterii de maternitate, profesii feminizate arata, in fapt, existenta unor dezechilibre de gen prezente inca din momentul nasterii copilului-fata, care o pozitioneaza pe aceasta intr-un tipar bine definit. Pentru a evita limitarile impuse fetelor e important ca interventia sa fie timpurie si ampla. Pentru schimbare sociala semnificativa, vulnerabilitatea, disparitatea si incluziunea sociala trebuie vazute si intelese inclusiv in contextul relatiilor de gen.

Rezultate

Am discutat cu 50 de fete in cadrul a 50 de interviuri despre dificultatile, provocarile, obstacolele, nevoile, dar si resursele si modul in care acestea pot fi aduse laolalta si folosite pentru a construi un sistem de sprijin mai bun.
Am discutat apoi cu 150 de fete si baieti in cadrul a 15 focus grupuri mixte despre povestile lor de viata in incercarea de-a stabili mijlocul distantei dintre ei, barierele care apar si care ii limiteaza si modurile in care incearca sa le depaseasca.

Fiindca media este purtatoare de mesaje puternice, am  monitorizat si analizat felul in care femeile si fetele sunt portretizate in presa scrisa si in mediul online pentru a identifica modelele pe care le urmeaza, imaginile de care sunt influentate si presiunile la care sunt supuse prin intermediul revistelor pentru adolescenti, a ziarelor tabloid si a forumurilor pentru fete (21.000 de articole si 300 de intrebari de pe forumuri de profil).

Am analizat sistemului public de protectie a fetelor impotriva vulnerabilitatilor de gen si excluziunii sociale si ne-am adresat institutiilor responsabile de gestionarea situatiei lor pe mai multe planuri: sanatate, educatie, tineret, violenta impotriva femeilor – inclusiv violenta sexuala si egalitate de sanse intre femei si barbati. Ne-am propus ca prin intermediul scrisorilor si a intalnirilor cu factori de decizie sa ajungem la mai multa constientizare, mai multa angajare personala si institutionala si la documente cu propuneri realiste de imbunatatire a sistemului.

Concluziile demersurilor noastre de cercetare sunt cuprinse in:

– Raportul de analiza calitativa – Adolescenta ca provocare. Cum arata vietile adolescentelor din Romania? Raportul poate fi consultat aici: https://www.cpe.ro/resurse/cercetari/

– Raportul de analiza legislativa si politici publice – Cum raspunde sistemul actual nevoilor si dificultatilor cu care se confrunta adolescentii din Romania? Raportul poate fi consultat aici: https://www.cpe.ro/resurse/cercetari/

– Raportul de analiza media – Chipuri ale adolescentei in media. Cum sunt portretizate adolescentele in ziare, reviste si pe forumurile de profil? Raportul poate fi consultat aici: https://www.cpe.ro/resurse/cercetari/

Pentru ca stim ca adolescenta este o etapa dificila, in care fetele au nevoie de sprinjin, de informatii si de atentie, am desfasurat un program pilot pentru 90 de fete din 3 licee din Bucuresti, adaptat nevoilor si cerintelor impartasite de ele. Timp de 12 intalniri in fiecare liceu, am discutat despre increderea in sine, cum putem comunica eficient, cum sa ne pozitionam in raport cu asteptarile celorlalti si cum sa stabilim limite personale. Am vorbit si despre abilitati, competente si cum s-ar putea concretiza intr-o activitate profesionala sau de voluntariat, precum si despre moduri de petrecere a timpului liber si importanta unui stil de viata sanatos.

Pagina proiectului : https://www.facebook.com/proiectfete/?fref=ts
Proiect derulat in perioada martie 2015 – aprilie 2016
Proiectul este finantat de Fondul ONG – Granturile SEE 2009-2014.

Comments
Share
Silvia Burcea